Skip to content

Welke verzorging heeft een alpaca nodig?

Alpaca’s zijn heel makkelijke dieren om te houden, maar brengen wel de nodige verantwoording met zich mee. Heb je interesse om zelf een aantal alpaca’s te houden, realiseer je dan wel dat deze dieren in ieder geval iedere dag gevoerd moeten worden. Ook zul je iets moeten regelen wanneer je een aantal dagen van huis gaat. Zo moeten de dieren iedere dag brokken krijgen, dient het water dagelijks ververst te worden en moet er altijd voldoende hooi ter beschikking zijn.                        Ook dient de mest in de verblijfsruimte van de alpaca’s dagelijks verwijderd te worden.                                                                                                                                           

Wat niet dagelijks hoeft te gebeuren, maar wat wel met regelmaat aandacht nodig heeft, zijn het knippen van de nagels, het controleren van de gezondheid en het gebit van de alpaca. Preventief mestonderzoek om wormbesmetting uit te sluiten en eventueel het dier ontwormen bij een wormbesmetting. De weides dienen onderhouden te worden door de mest te verwijderen en indien nodig te maaien. En ook de omheining en het verblijf hebben soms onderhoud nodig. Verder is het niet onbelangrijk dat alpaca’s één keer per jaar geschoren dienen te worden. In het geval van een Suri is dit eens in de één tot twee jaar. Tevens wordt aanbevolen om een alpaca eens per jaar na het scheren preventief te behandelen tegen schurft.

Wil je alpaca’s voor de hobby houden kies dan voor gecastreerde mannetjes, dit wordt een ruin genoemd. Drachtige merries en later hun cria’s hebben meer verzorging nodig.