Els Korsten Fotografie0084
Els Korsten Fotografie0079
Els Korsten Fotografie0077

De Alpacafarm

Ben jij nieuwsgierig hoe het ooit begonnen is? 

Sinds augustus 2013 wonen er vijf alpaca’s op onze boerderij, waarvan vier drachtig. Het begin van onze fokkerij. 

Switch van melkveebedrijf naar alpacaboerderij

Henk en José, de ouders van Anne hebben jarenlang een melkveebedrijf. Nadat een opvolger ontbreekt maken ze de overstap naar het afmesten van vleeskalveren. In 2013 komen wij, Willem-Mathijs en Anne samen in Vorstenbosch wonen bij de boerderij. Willem-Mathijs raakt geïnteresseerd in de boerderij en begint Henk te helpen bij de zorg van de kalveren. Een opvolging komt ter sprake. 

Uiteindelijk blijkt de opvolging voor ons niet haalbaar. Maar één ding is ondertussen zeker, we willen graag de boerderij overnemen en gaan ondernemen met dieren. Niet zomaar een koe, varken of een geit, maar we zoeken iets speciaals. Iets wat bij ons past en waar we echt blij van worden. We oriënteren ons op struisvogels en waterbuffels, maar uiteindelijk komt de alpaca op ons pad! 

Willem-Mathijs raakt op zijn werk in gesprek met een collega die naar Peru is geweest. Daar heeft hij alpaca’s gezien en vertelt er enthousiast over. Bij ons was de alpaca toen nog volledig onbekend. Maar Willem-Mathijs weet het meteen zeker, dit is ons dier. Hij komt thuis en vertelt me dat we alpaca’s gaan houden. We delen het idee met mijn ouders en ook zij doen mee. De oriëntatie begint en dan is er geen weg meer terug. We bezoeken een aantal alpaca boerderijen, waar we meteen verliefd worden op de prachtige alpaca’s. 

De eerste jaren

We kopen bij een professionele fokker vijf alpaca’s die ons de kwaliteit bieden die we zoeken. Het zijn mooie merries, waarvan vier drachtig, waar we serieus mee kunnen gaan fokken. We willen deelnemen aan shows en de kwaliteit van onze alpaca’s steeds blijven verbeteren. Al in dat eerste jaar nemen we met Fenna, een jonge merrie, deel aan de alpacashow in Assen. Super spannend zo’n eerste show, maar we worden beloond. Fenna wordt kleurenkampioen op de show!

In de jaren daarna groeit onze fokkerij. We kopen een eigen dekhengst. En ieder jaar worden er nieuwe veulens geboren. Op de shows gaat het goed en we winnen ieder jaar verschillende prijzen. Na een paar jaar nemen we ook het gedeelte van mijn ouders in het bedrijf over. 

In het voorjaar van 2017 krijgen we een aanvraag of het mogelijk is om te wandelen met onze alpaca’s. Het is een idee wat we samen al vaker hebben besproken, maar nog niet hadden opgepakt. Het lijkt ons ontzettend leuk om bezoekers te ontvangen op onze farm en kennis te laten maken met de alpaca. Daarom starten we met het trainen van een aantal jonge alpaca’s en het aanbieden van alpaca wandelingen. En daar is vanaf het prille begin meteen heel veel vraag naar.

In de zomer van 2018 openen we de Alpacabar. Daardoor kunnen we de gasten voor de wandelingen beter ontvangen en ook een hapje en een drankje serveren. Vanaf dat moment groeit het recreatie aanbod op onze boerderij hard. We zeggen allebei onze baan op en gaan er helemaal voor. Onze droom is uitgekomen!

IMG_3065
Fenna kleurenkampioen
Els Korsten Fotografie0039