DSC02267
Inge_Pieck_Fotografie-60
FVN09542
Alpaca als huisdier in Nederland houden?

Een alpaca houden in Nederland? Dat hoor je misschien niet dagelijks, maar is een verrassend leuke keuze. Het zijn ontzettend leuke dieren om naar te kijken en ze hebben een vriendelijk en zachtaardig karakter. Alpaca’s passen zich goed aan de weersomstandigheden binnen Nederland aan. Het zijn sterke dieren die een temperatuur kunnen verdragen van -40 tot +40 graden celsius, mits ze in het voorjaar worden geschoren.

Er zijn twee mogelijkheden als je kiest voor het houden van alpaca’s. Je wil genieten van een paar dieren en je weide laten begrazen, maar je wil er niet mee fokken. Je kunt dan het beste kiezen voor gecastreerde hengsten, ofwel ruinen. Deze kun je goed met een paar bij elkaar houden en kun je goed tam maken. Een andere mogelijkheid is dat je ermee wil fokken. In dat geval ga je op zoek naar merries, die indien je professioneel aan de slag wil showwaardig zijn. Het is niet noodzakelijk om direct een dekhengst aan te schaffen, je kunt er ook voor kiezen om (voorlopig) losse dekkingen aan te kopen. Indien je kiest voor de fokkerij kun je in het voorjaar en de zomer genieten van het rondrennen en springen van jonge veulens.

Alpaca’s worden gefokt vanwege hun bijzondere wol. Wanneer je alpaca’s houdt kun je deze wol zelf (laten) verwerken of verkopen. De wol is heel fijn om mee te spinnen. Daarna kun je ermee haken of breien. De structuur van alpacawol is glad, waardoor hij niet prikt. Daarnaast is de wol temperatuur regulerend, zodat je heerlijke warme truien en sjaals kunt maken voor de koude winters hier. Het is ook mogelijk om de wol te laten kaarden, waarna je er een dekbed mee kunt vullen. Alpacawol is ideaal als dekbedvulling, onder andere vanwege de thermische capaciteit, maar het is daarnaast ook hypo allergeen. Naast de mooie eigenschappen van hun wol is de mest van een alpaca heel vruchtbaar, waardoor ook deze te gebruiken is.

Waar dien je rekening mee te houden bij het houden van een alpaca?

Alpaca’s zijn niet veeleisend, maar er zijn wel een aantal punten waar rekening mee gehouden dient te worden. Indien weidemanagement, huisvesting en voeding correct zijn, zijn alpaca’s behoorlijk sterke dieren.

  • Ten eerste is de alpaca een kuddedier, houdt een alpaca nooit alleen. Ze kunnen met z’n tweeën gehouden worden, maar de voorkeur gaat uit naar minimaal drie.
  • Alpaca’s kunnen gehouden worden in een stuk afgezette weide. Ze kunnen het hele jaar buiten verblijven, maar hebben wel een schuilhut nodig tegen regen, wind en zon. Het beste is om de dieren regelmatig te verweiden, zodat er zo min mogelijk kans bestaat op een wormbesmetting. Als stelregel wordt geadviseerd een weide van minimaal 1000m2 voor twee alpaca’s.
  • Houdt hengsten en merries gescheiden. Vroeg of laat kan dat tot problemen leiden, omdat een hengst altijd achter een merrie aan blijft jagen. Mocht u ze toch samen willen houden, dan adviseren wij de hengst te laten castreren.
  • Het houden van alpaca’s kan prima in combinatie met bijvoorbeeld kippen of een klein paardje. Zorg in dat geval wel voor gescheiden voederplaatsen.
  • Een alpaca is tevreden met weinig. Ze eten gras, hooi en een speciaal samengestelde alpacabrok die voorziet in een specifieke vitaminen en mineralenbehoefte. Wij gebruiken Alpamin en voegen bij de dieren die het nodig hebben Alprofos, een eiwitverstrekker, toe. In de wintermaanden is het bij sommige dieren nodig om bietenpulp bij te voeren.
  • Alpaca’s dienen ieder voorjaar tussen half april en half juni geschoren te worden. Het is dan niet meer te koud en de vacht heeft nog voldoende tijd om aan te groeien voor het koude seizoen. Het beste kun je hiervoor een alpacascheerder inschakelen. Zij zijn in staat om op een diervriendelijke manier de alpaca in een kort tijdsbestek te scheren, waardoor deze zo min mogelijk ongemak ervaart. Een gespecialiseerde scheerder houdt de mooie wol ook in ere waardoor deze daarna goed verwerkt kan worden.

De aankoop van alpaca’s

Hoe begin je nu aan het houden van alpaca’s als huisdier?
Het is belangrijk om in contact tekomen met een betrouwbare alpacafokker. Je kunt kiezen voor een alpacafokker die lid is van de alpacavereniging, AAB. Bij Alpacafarm Vorstenbosch hebben wij een liefde voor alpaca’s en daarom besteden we veel aandacht aan hun gezondheid en voeding. Alpaca’s zijn geen knuffeldieren, maar kunnen halstertam worden gemaakt. Onze alpaca’s zijn altijd halstermak, zodat u ze eenvoudig kunt verweiden, behandelen of eventueel mee kunt wandelen. Wellicht kunt u zelf ook meedoen aan een alpacashow met uw aangekochte alpaca’s. Daarbij spenderen wij de nodige tijd om u het beste advies te geven en u zo uitgebreid mogelijk te informeren.

Ben je geïnteresseerd in de aankoop van alpaca’s neem dan een kijkje bij de dieren die Alpacafarm Vorstenbosch te koop heeft staan. Vaak staan er niet actief alpaca’s te koop, maar zijn er wel alpaca’s beschikbaar voor de verkoop. Wanneer je zelf graag alpaca’s wil gaan houden, ben je ook altijd welkom om een afspraak te maken en een bezoekje aan onze alpacaboerderij te brengen.

8X2A5548
Inge_Pieck_Fotografie-5-1920x1280
_MG_2143