Boreas-2-1920x1280
FVN09603-1920x1280
veulens2-1920x1280

Alpaca kopen

Voordat je een alpaca gaat kopen, is het verstandig te weten wat er allemaal bij komt kijken.

Alpaca kopen? Bekijk ons aanbod en prijzen

Net als ieder (huis)dier, kost het houden van alpaca’s tijd en geld. Voordat je een alpaca gaat kopen, is het verstandig te weten wat er allemaal bij komt kijken. Alpaca’s zijn in principe eenvoudig te houden, maar er dient wel met een aantal punten rekening gehouden te worden. De Alpaca Association Benelux heeft een advieslijst opgesteld, die je hier kunt raadplegen.

Tips bij je zoektocht

Wil je een alpaca kopen? Lees dan onderstaande tips die je verder op weg helpen.

Tip 1. Bepaal vooraf met welk doel je alpaca’s wil gaan houden. Wil je ze puur voor de hobby, om je weide te begrazen of om hobbymatig of professioneel mee te gaan fokken. Dit bepaald namelijk welke alpaca’s voor jou in aanmerking komen. Ruintjes (gecastreerde hengsten) zijn het meest geschikt om voor de hobby te houden. Wil je met alpaca’s gaan fokken dan is er veel verschil in kwaliteit. Ga naar een professionele fokker en vraag advies op dit gebied.

Tip 2. Belangrijk om rekening mee te houden, alpaca’s kun je niet alleen houden. Het zijn echte kuddedieren. Houd er bij voorkeur minimaal drie samen. Bepaal hoeveel alpaca’s je nu en in de toekomst wil gaan houden. Alpaca’s hebben gemiddeld 500 m2 per alpaca nodig. Ga na of je daaraan kunt (blijven) voldoen, anders loop je het risico op overbegrazing. Je weiland krijgt niet de kans om te herstellen en je loopt bij overbegrazing ook meer risico op ziektes bij je alpaca’s.

Tip 3. Zorg voor passende huisvesting. Alpaca’s hebben niet voldoende aan een paarden afrastering. Er is gaas hekwerk nodig met het liefst niet al te grote mazen, omdat de (jonge) dieren hun hoofd daardoorheen kunnen steken en klem kunnen komen te zitten. Hengsten en merries dien je gescheiden te houden. Mocht je ze toch samen willen houden dan dient de hengst te worden gecastreerd. Voor de hoogte van het hekwerk dien je minimaal 1.20 meter aan te houden. Hekwerk tussen een hengst en merrie is het liefst nog wat hoger. Houd er rekening mee dat als je wil gaan fokken je ook een aparte weide beschikbaar hebt waar je op enig moment de veulens kunt afspenen. Deze weide is bij voorkeur buiten het zicht van de merries. 

Tip 4. Koop bij een fokker die aangesloten is bij de Alpaca Association Benelux en niet via een handelaar. Een fokker zal je voor aanschaf advies geven welk dier het beste bij je past. Daarnaast zal een fokker je informatie geven over huisvesting en verzorging. Ook kun je bij een fokker meestal rekenen op nazorg. Je kunt ook bij ons na aanschaf altijd terecht met vragen over je alpaca’s.

Tip 5. Denk vooraf na over wat je budget is. We krijgen vaak de vraag. Hoe duur is een alpaca? Een alpaca prijs is niet eenvoudig om te geven. De waarde van een alpaca is afhankelijk van meerdere factoren, zoals geslacht, afkomst, fokkerij geschikt, wolkwaliteit en show resultaten. Maar wat kost een alpaca dan? We kunnen alleen enkele richtprijzen geven, omdat de alpaca prijs dus echt afhankelijk is per alpaca. Rekening houdend met de kwaliteit en de socialisatie op onze boerderij zijn de richtprijzen voor een ruin rond de 1000 euro excl. btw. De prijs van een drachtige merrie start ongeveer bij 3500 euro excl. btw.  

Wil je meer weten over het houden van alpaca’s of alpaca’s kopen neem dan contact met ons op.

Op AlpacaMarkt vind je een overzicht van de alpaca’s die wij op dit moment actief te koop hebben staan. 

We hebben daarnaast vaak ook andere alpaca’s beschikbaar voor de verkoop. Neem daarvoor contact met ons op.