Boreas-2-1920x1280
FVN09603-1920x1280
veulens2-1920x1280

Alpaca kopen

Een alpaca kopen. Wat komt er allemaal bij kijken?

Alpaca kopen? Bekijk ons aanbod en prijzen

Als je van plan bent om alpaca’s te kopen, is het belangrijk om te beseffen dat het houden van deze dieren tijd en geld kost. Het is daarom verstandig om van tevoren goed op de hoogte te zijn van alle zaken waar je rekening mee moet houden. Hoewel alpaca’s over het algemeen gemakkelijk te verzorgen zijn, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten om in gedachten te houden. Gelukkig heeft de Alpaca Association Benelux een handige advieslijst samengesteld die je hier kunt raadplegen.

Tips bij je zoektocht

Wil je een alpaca kopen? Lees dan onderstaande tips die je verder op weg helpen.

Tip 1: Als je alpaca’s wilt gaan houden, is het belangrijk om vooraf je doel te bepalen. Wil je ze als hobbydieren houden, om je weide te begrazen, of wil je hobbymatig of professioneel gaan fokken? Dit bepaalt welke alpaca’s geschikt zijn voor jou. Gecastreerde hengsten zijn het meest geschikt om als hobbydier te houden, terwijl er veel verschil in kwaliteit is als je wilt gaan fokken. In dat geval is het verstandig om advies te vragen aan een professionele fokker.

Tip 2: Het is belangrijk om te weten dat alpaca’s kuddedieren zijn en daarom niet alleen gehouden kunnen worden. Houd er rekening mee dat je bij voorkeur minimaal drie alpaca’s samen moet houden. Daarnaast hebben alpaca’s gemiddeld 500m² weidegrond per alpaca nodig, anders loop je het risico op overbegrazing en ziektes bij je alpaca’s.

Tip 3: Zorg voor geschikte huisvesting voor je alpaca’s. Een paarden afrastering is niet voldoende. Je hebt gaas hekwerk nodig met kleine mazen, omdat de dieren hun hoofd daar doorheen kunnen steken en klem kunnen komen te zitten. Hengsten en merries dien je gescheiden te houden. Mocht je ze toch samen willen houden dan dient de hengst te worden gecastreerd. Voor de hoogte van het hekwerk dien je minimaal 1.20 meter aan te houden. Hekwerk tussen een hengst en merrie is het liefst nog wat hoger. Houd er rekening mee dat je bij het fokken ook een aparte weide beschikbaar moet hebben om de veulens af te kunnen spenen. Deze weide is bij voorkeur buiten het zicht van de merries.

Tip 4: Waar zijn alpaca’s te koop? Niet elke plek is veilig om een alpaca te kopen. Koop je alpaca’s bij een fokker die aangesloten is bij de Alpaca Association Benelux en niet bij een handelaar. Een fokker kan je adviseren welke alpaca het beste bij jou past en kan je informatie geven over huisvesting en verzorging. Bovendien kun je bij een fokker vaak terecht voor nazorg.

Tip 5: Denk vooraf na over je budget. Wat kost een alpaca? De prijs van een alpaca is afhankelijk van meerdere factoren, zoals geslacht, afkomst, fokkerij geschiktheid, wolkwaliteit en showresultaten. Onze prijzen worden ook bepaald door de mate van socialisatie, alpaca’s op onze boerderij zijn veel getraind en gewend aan mensen. Waardoor ze prettig in de omgang zijn. Richtprijzen voor een ruin liggen rond de 1000-1200 euro excl. btw, terwijl de prijs van een drachtige merrie begint bij ongeveer 3500 euro excl. btw.
Wil je meer weten over het houden van alpaca’s of alpaca’s kopen neem dan contact met ons op.

Op AlpacaMarkt vind je een overzicht van de alpaca’s die wij op dit moment actief te koop hebben staan. 

We hebben daarnaast vaak ook andere alpaca’s beschikbaar voor de verkoop. Neem daarvoor contact met ons op.